Nicolae Ciucă: PNL susține cota unică de impozitare, nu vom susține suprataxarea. Ce spune președintele liberal despre introducerea taxei de solidaritate

Publicat: 27/06/2022, 15:54
Actualizat: 27/06/2022, 15:56

Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal, a detaliat, luni, o parte din deciziile Biroului Politic Național privind noile măsuri fiscale care urmează să fie dezbătute cu partenerii de coaliție și adoptate, prin ordonanță de urgență, până vineri, 1 iulie.

„În ceea ce privește fiscalitatea, PNL va susține menținerea cotei unice de impozitare, astfel încât să putem să asigurăm stabilitatea și predictibilitatea mediului de afaceri. De asemenea, nu vom susține suprataxarea, pentru a putea, în felul acesta, să asigurăm protecția locurilor de muncă și, desigur, să putem să gestionăm astfel încât să nu crească prețurile la bunuri și servicii”, a declarat Nicolae Ciucă, la finalul BPN al PNL.

„De asemenea, PNL a decis, prin votul de azi, să putem să eliminăm o parte din excepțIi în ceea ce privește fiscalitatea în conformitate cu Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat Nicolae Ciucă la finalul ședinței conducerii PNL.

Ce se întâmplă cu „taxa de solidaritate”

Potrivit surselor G4 Media, Nicolae Ciucă a transmis în ședința BPN al PNL, potrivit unor surse liberale, că partidul nu va susține taxarea suplimentară. „Nu susținem și nu avem taxare suplimentară, indiferent că vorbim de taxa de solidaritate. Deci nu avem taxă de solidaritate. Încercăm să atragem investitori. Investițiile directe au crescut cu 34 la sută. Am avut un dialog permanent cu mediul de afaceri. Căutăm să devenim accesibili cu relocarea investițiilor”, a spus Nicolae Ciucă în ședința BPN al PNL, potrivit unor surse liberale.

Potrivit surselor citate, premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, a precizat că a fost aprobată eliminarea unor excepții pentru ajustarea fiscală. „S-a convenit mărirea accizelor la alcool și tutun, TVA de19% pentru băuturile cu zahăr, iar impozitul este propus să crească la 40% pentru jocurile de noroc. Scutirea de impozit pentru salariile din agricultură și construcții va fi până la 10 mii. Pragul de scutire era până acum de 30 de mii de lei”, a adăugat Nicolae Ciucă. De asemenea, Ciucă a precizat că impozitarea dividendelor va fi de 8%, față de 5%, inclusiv pentru companiile de stat, conform surselor police citate ale G4 Media.

Întrebat de jurnaliști ce s-a decis în legătură cu „taxa de solidaritate” în cadrul BPN al PNL, liderul liberal a explicat poziția pe care o susține partidul.

„În acest moment, eu v-am prezentat care au fost deciziile la nivelul BPN al PNL. Ca atare până când vom adopta ordonanța de urgență urmează să se discute în coaliție și finalizăm aceste dezbateri, ele concretizându-se în prima ședință de Guvern, sigur, nu cea de azi, cea de miercuri sau de joi, în care vom adopta ordonanța de urgență”, a spus premierul liberal.

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a reiterat, luni, înainte de debutul reuniunii Biroului Permanent Național al PSD, că până în 1 iulie coaliția va lua o decizie cu privire la măsurile fiscale. „Până în data de 1 va fi o decizie în ceea ce privește măsurile fiscale propuse de către coaliție. Astăzi o să le prezentăm și colegilor din Biroul Permanent Național, același lucru în oglindă îl face și PNL și pe urmă o să facem o ședință de coaliție pentru a stabili forma finală”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD și Camerei Deputaților, înainte de reuniunea Biroului Permanent Național al PSD, la sediul formațiunii.

Întrebat dacă va ceda insistențelor PSD privind introducerea taxei de solidaritate, liderul PNL a declarat: „Avem nevoie, în situația economică în care ne găsim, în situația de criză, cu toate efectele și cu tot ceea ce înseamnă impact pe viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, ținând cont că există această oportunitate ca o serie întreagă de afaceri să se relocheze și ținând cont de faptul că, pentru a putea să menținem o economie stabilă și echilibrată avem nevoie de investiții, nu cred că este momentul în momentul de față să venim cu taxe și impozite noi care tocmai să se îndrepte împotriva dorinței de a investi și de a continua să asigurăm baza necesară echilibrului economic”, a declarat, luni, Nicolae Ciucă.

La întrebarea dacă exclude să se introducă o astfel de taxă, Nicolae Ciucă a răspuns: „În programul de guvernare nu există o astfel de asumare”.

Despre impozitul pe dividende, care s-a vehiculat că ar urma să crească de la 5 la 8%, liderul liberal a fost întrebat dacă ar fi de acord să intre în vigoare de anul viitor. „Urmează ca în ordonanța de urgență și împreună cu ministrul de finanțe să luam și această decizie”, a răspuns președintele PNL.

În ceea ce privește eliminarea facilităților fiscale, premierul a afirmat că se au în vedere cele la băuturile carbogazoase pe bază de zahăr și creșterea impozitului la jocurile de noroc. „Desigur, sunt o serie întreagă de alte elemente tehnice care urmează să fie stabilite de către tehnicienii Ministerului de Finanțe”, a precizat premierul.

Compensare sau plafonare a prețului la carburanți?

Întrebat de jurnaliști despre eventualitatea introducerii măsurii de plafonare a prețului la carburanți – în contextul declarațiilor de luni ale președintelui Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu – liderul liberal a precizat că măsura de compensare cu 50 de bani la litru de carburant a fost aprobată de Executiv după ce a fost convenită în coaliție.

„În momentul în care am luat această decizie, ea a fost discutată în coaliție și a fost agreată de toți membrii coaliției. De asemenea, a fost discutată și soluția, ținând cont că trebuie să fim cât se poate de realiști și să vedem care este suma de bani pe care o avem în bugetul statului. Fiecare dintre noi, personal aș fi vrut să fi putut să asigurăm o compensate mai mare, dar în momentul acesta vreau să știe toți cetățenii țării că aceasta este realitatea, atât am putut asigura de la bugetul statului”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joia trecută, după ședința de Guvern de joi, că, în contextul majorării abrupte a prețurilor la combustibili, Executivul a decis să de acorde o compensare de 50 de bani, pentru fiecare litru de carburant, care se va aplica direct la pompă. Mecanismul l va fi aplicat, deocamdată, pentru o perioadă de 3 luni, iar valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat.

Nicolae Ciucă a precizat luni că măsura compensării a fost luată și după discuții cu industria, „pentru că nu ne dorim ca și în România să ajungem la restricționarea cantității de carburant care se poate cumpăra de la pompă”, subliniind că decizia ține cont de realitatea din România.

„Nici nu cred că trebuie să le creăm cetățenilor țării așteptarea că cineva ar fi putut da mai mult și nu a dat. Nu, asta este și o afirm cu toată responsabilitatea. De-aia am și luat termen trei luni, pentru că este clar că piața este foarte volatilă și avem nevoie să ținem cont de întreaga dinamică a pieței și să fim în măsură să intervenim atunci când este cazul”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, și-a exprimat în continuare susținerea pentru plafonarea prețului la carburanți, ca măsură de ajutor în contextul scumpirilor abrupte, argumentând că a văzut la summitul G7 „comuniștii de americani și de francezi care au venit cu plafonarea prețului la petrol”, adică o măsură similară cu cea propusă de PSD, care însă nu a trecut în ședința coaliției.

„Această abordare de la Summitul G7 îmi arată că, și de această dată, noi am venit cu varianta cea mai potrivită”, a subliniat Marcel Ciolacu, luni dimineață, înainte de debutul reuniunii Biroului Permanent Național al PSD.

„Rămân la părerea că, dacă se intră iarăși într-o zonă nepredictibilă, plafonarea rămâne singura soluție, la fel cum a fost și la energie, unde s-a venit cu compensare”, a conchis Marcel Ciolacu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Undă de șoc pe piața carburanților. Ce se întâmplă la pompă cu benzina și motorina
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Experiment de modificare a climei, oprit din motive de sănătate
×